Не е ли добре dev.bg да огранизира състезание?

+2 гласа
119 прегледа
попитан 2016 юни 21 в Обща дискусия от rm (1,160 точки)
етикетиран отново 2016 юни 21 от Admin

Само ще поясня, че става дума за състезание по програмиране, но не от "ученически" тип. Не е идеята да се решават задачи, които после се тестват с тестове. Задачата трябва да е реализирането на някакъв вид ИТ проект. Нещо като хактон, но организиран не на живо и за по-дълъг перод от време между няколко участника. Темата ще трябва да е от съвсем общ характер, а да не е накаква конкретна задача.

3 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юни 21 от VeskoNikolov (1,640 точки)
избран 2016 юни 22 от rm
 
Най-добър отговор
Звучи добре, но като гледам имаме специалисти в различни сфери тук. За осъществяването на едно такова мероприятие самата тема на бъдещият проект трябва да е осъществима чрез набор от различни технологии, т.е. да е cross-platform самата идея. И например този, чийто продукт излезе най-добре реализиран според определени критерии (примерно брой редовни потребители) да вземе споменатото полезно за него нещо.
+1 глас
отговорени 2016 юни 21 от IvayloHristov (5,390 точки)

Здравей, 

подготвяме едно състезание, което е свързано с този форум. Искаме да направим точките, които се дават на всеки потребител да бъдат по категории. И всеки месец или период от време да има награждаване с награди и сертификати на потребителите, които са се справили най-добре в дадена категория. 

Например, хората които са най-активни в дадена категория, примерно PHP категорията в рамките на м. Септември са задавали най-стойностите въпроси, отговаряли са най-много и така са получили най-много точки. Тогава този кандидат получава отличие, предметна награда и призвание. Така потребителите, които са най-активни в дадена категория ще получават нещо, което да им помогне. Вярвам, че ще много полезно осбено за хората, които имат нужда да добавят това отличие в автобиографиите си. А когато един работодател погледне, че човек е бил толкова активен в тематика като PHP ще може да знае, че човека не само има интерес в тематиката, но и е готов да допринася и другите да се научат. 

Какво мислите за идеята? 

Малко по-различно състезание? 

коментиран 2016 юни 22 от Антон Яначков (490 точки)
Занаятът програмиране се учи, чрез реално писане на сорс. Въпросите и отговорите, на които се наблюдават до този момент във форума са очевидно чисто теоретични, извадени от различни учебници. Когато програмист търси нещо конкретно той  задава конкретно въпроса и търсачката Google веднага дава конкретен отговор подплатен със работещ сорс. Няма как да да развиете форума, ако продължавате с играта на ученици и учители. Когато един човек сяда да пише нещо конкретно, той изобщо не се вълнува от въпроси от сорта какво е обектно ориентирано програмиране, какво е клас, какво е структура. В този случай него го вълнуват чисто практични проблеми. Хубаво е, че сте решили да награждавате модераторите си, но теорията на която те  наблягат при въпросите, които се мъчат да измислят и отговорите, които публикуват, определено разводнява форума и го лишава от същността му. Моето мнение е, че трябва да наблегнете на конкретни практични неща - примери, примери и пак примери за решаване на различни проблеми.
коментиран 2016 юни 22 от code (2,460 точки)
Проблемът на тези състезания е основно в това, че за вложилият труд да отговаря не остава нищо от което да може да гради по-нататък. Така творческият потенциал не ти дава удовлетворение, а по-скоро ще се превърне инициативата в нещо като игра, която рано или късно ще омръзне.

Затова предлагам следната модификация на ... не точно идеята, а начина на реализирането й. Нека всеки потребител притежава собствена wiki подобна система вместо "стена" както е в момента. Всъщност съдържанието на тази wiki система ще може да променя само потребителя, но работата е там, че той ще може да организира информацията по страници (посредством подходящо оформени индексни страници с хипервръзки), които постепенно да може да подобрява.

Когато трябва да отговаряш на човек и ако въпросът е от някаква специфична тематика по която можеш да пишеш още - тогава ще създадеш съответна wiki страница за информацията. В темата ще цитираш това, което си писал в самата wiki страница.

Не знам дали стана ясно, но идеята ми се състои в това текстовете които се пускат във форума да са оформени на друго място от където да може да се учи. Така в темите всичко потъва надолу с времето и често ценни съвети и въпроси остават достъпни само при търсене с Google, което е вид хаотично познание.
0 гласа
отговорени 2016 юни 21 от Deyan Delev (1,830 точки)
И що треа да е състезание, няма ли да е по-яко ако е като проект, в който да участваме няколко човека, друг е въпроса кой кви знания може да предложи и за кво ще е проекта ;)
...