Програмиране и Нов български университет ?

+8 гласа
772 прегледа
попитан 2016 май 18 в Обща дискусия от BlodwenArgent (340 точки)
Тази година завършвам средно, като се надявам резултатите ми да са на ниво.Ориентирал съм се към програмирането като бъдеща професия и следователно това е сферата с която искам да се занимавам през 4-те години в университета. Живея във Варненска област и вече се явих на два пъти предварителни в ТУ - Варна с ОТП, получавайки 5.00 и 5.60 на теста по ОТП. Все пак не мисля че Варненския ТУ е на достатъчно високо ниво, а и съм чувал че се учат страшно много ненужни дисциплини (не че навсякъде не е така, но там прекалявали).

Бе ми препоръчано от практикуващ програмист, с доста години опит, да се пробвам в НБУ /София/.Какви са мненията ви за университета (като хора, много по-квалифицирани в областта от мен)? Напълно начинаещ съм, писал съм код колкото да се каже че съм си играл с Visual Studio. Естествено, в НБУ семестриалните такси са в пъти по-високи от тези в ТУ Варна, да не споменаваме че и цените на квартирите в София също. Поради този факт, въпросът ми е - струва ли си да се учи в НБУ? Ще ме научат ли на нещо съществено, при условие че проявявам интерес и си уча здраво?Как се оценява дипломата на НБУ (тъй като съм чувал, че поради факта че там не е особено трудно да се минава, дипломата не се цени високо)?

Извинявам се ако съм сбъркал мястото на темата.

Edit: Интересувам се и за акатемията на  "Софтуерен университет " (Softuni). Знам че там не се дават дипломи, което е основната причина да се колебая относно "университета".Чувал обаче, че от там излизат добри кадри, готови за работа.

1 отговор

+3 гласа
отговорени 2016 май 18 от durankievg (320 точки)

Здравей,

Казвам се Георги и съм част от екипа на СофтУни. Преди да стигна до тук, обаче, бях и студент в СофтУни и ще се радвам да отговоря на всичките ти въпроси относно обучението при нас. 

Нека започна с написаното от теб: Да, ние не сме държавно акредитиран университет, но и не желаем да бъдем. Дипломи, обаче, биват издавани, както и сертификати за успех при всяко отделно обучение, които, казано просто, си тежат на мястото достатъчно. Но това не е важното за СофтУни.

Това, което може би те е привлекло е, че при нас няма ненужни дисциплини. Обучението се осъществява изцяло чрез "правене" - часове упражнения, разучаване на различни технологии, екипни проекти и възможно най-малко суха теория. След въвеждането на новия ни учебен план (който е вече в сила) се набляга още повече на практиката.

Вече са обособени и четири професионални направления (C# Web Dev, Java Web Dev, JavaScript Dev и PHP Dev), които бяха подбрани спрямо изискванията на работния пазар. Минавайки през обучението, ти можеш да избереш кое най-много те привлича и да се насочиш към него. 

Това, което ни различава от други образователни инстанции е фактът, че не искаме от нашите студенти да преминат изпит по висша математика или да кандидатстват с нерелевантна оценка, а точно обратното - даваме шанс на всички да се сблъскат със света на програмирането и да положат своя входен изпит не по друг начин, а чрез прилагане на научените в СофтУни умения. 

Другото, което ни отделя от всички ВУЗ-ове е, че предлагаме на успешните си студенти директна помощ за техния кариерен старт, като си партнираме с десетки фирми в бранша, които постоянно набират нов персонал. 

Това, което привлече мен към СофтУни е общността - да, всички излизат с огромен набор от нови умения, но никой не е преминал през обучението без да направи много нови приятели (дори и аз, който го карах онлайн/задочно).

Бих се радвал да отговоря на всички въпроси, които имаш относно по-специфичните неща, свързани с учебната програма. Можеш да се свържеш директно със СофтУни на info@softuni.bg и ако желаеш да се свържеш с мен, просто ме спомени в мейла си. 

 

коментиран 2016 май 18 от Kalina.Mincheva. (1,330 точки)
Добър отговор и полезна информация.
коментиран 2016 май 19 от BlodwenArgent (340 точки)
Не се и съмнявам, че в СофтУни обучението е на най-високо ниво.Добре съм запознат с всичко там, гледал съм и не малко лекции.Единственото нещо, което ме притеснява (и не очудващо за някой в моята позиция) е работата с дипломите и партньорските университети, които меко казано са място на където не бих и стъпил. Надявам се да ме разбирате, че без диплома си е малко кофти :/ . Все още обаче обмислям варианти, и Софтуни определено е в топ 3, с диплома или без.
...